2010. nov. 13.

Zöld Tara mantra

Az én egyik kedvencem, Zöld Tara... A kutyám menhelyről került hozzám és amikor nevet kerestem neki, egyszerűen az jött, hogy Tara... akkor még nem tudtam miért.. most már tudom:)




                




 gyökér mantra: Om Tare tuttare ture szoha 

Az egyik változat szerint Tára Avalokitesvara az egyik legfontosabb bodhiszattva - megvilágosodásra törő, segítő lény – könnyéből született, amikor az a világ szenvedéseit siratta. Más változat szerint élt valaha egy hercegnő, akit Bölcs Holdnak hívtak és a lány nagy hittel és odaadással fordult Buddha felé.  egy nap elhatározta,hogy leteszi a bodhiszattva fogadalmat, amelynek a szerzetesek nagyon megörültek és  hogy a cselekvés során még  több érdemet halmozzon fel ,azt javasolták,hogy imádkozzon a jövőbeli férfi újjászületésért ,mert úgy több lehetősége lesz segíteni,mintha nőként születik újjá.  Bölcs Hold elszomorodott a korlátolt gondolkodásmód láttán és a dolgok végső természete szerint így válaszolt:
                                                        
                                              "Itt nincs férfi, nincs nő
                               Nincs én ,nincs egyén és nincs besorolás.
                                       A férfi és a nő csupán elnevezés ,
                                   Melyet a világ zavaros elméi alkottak.

én pedig amíg a szamszara ki nem ürül, női testben megjelenve fogom segíteni a lényeket"

 Sokan akarják férfi alakban elérni a nirvánát, de kevesen tekintik a nőiséget a megvilágosodás eszközének. Ő e kevesek közé kívánja magát sorolni. Ezután hosszú meditációba merült, majd fogadalmat tett, hogy megszabadít minden élőlényt szenvedéstől, a létezés, a szamszára kínjaitól. A hercegnő így Tárává lényegült, s azóta is naponta beváltja fogadalmát.  

Hagyományok szerint Tara megvéd a 8 legnagyobb félelemtől (de ha bizalommal fordulunk hozzá megvéd minden veszedelemtől) 

elefántok = vakság
oroszlánok = büszkeség
tűz = harag
mérges kígyók  = irigység
tolvajok = téves elképzelések
bezártság = mohóság
víz = vágy és ragaszkodás
gonosz szellemek = kételyek 

hogy megvédjen e belső félelmektől,TARA eloszlatja az okot, a zavaros érzelmet, és annak eredményét, a szenvedést..TARA válaszol mindenkinek a kérésére,bármilyen is legyen az illető megértésszintje.
TARA napja: a telihold utáni 8.nap



                   

                 
         Tarának 21 aspektusa van, a képen is látható. Középen Zöld Tara
       



 Részletek  BOKAR RINPOCSE:  TARA a női istenség c. könyvéből 

ZÖLD TARA: a zöld szín a felébredett cselekvést jelenti a cselekvő együttérzést . A zöld szín azt jelenti a hozzá imádkozókat a szél sebességével segíti. A felhúzott bal láb a zavaros érzelmektől való lemondás jelképe. A félig nyújtott jobb láb arra utal,hogy készen áll segíteni. Ez jelképesen azt jelenti,bár Tara teljességgel mentes a szamszara tökéletlenségeitől, itt maradt a szamszarában, hogy segítse a szenvedőket. Jobb keze az adás tartásában van, bal keze a menedékadásban. Kezében tartott lótusz szára az összes megvalósult képesség teljes kibontakozására utal.
Szépsége és bája mutatja, hogy ő minden Buddha anyja , együttérzése pedig folyamatos minden lény irányában. A selyem és ékszer díszek a képességek és cselekvés tökéletes voltára utalnak. Egyenes háta azt mutatja ,hogy meditációja olyan , mint egy örökkön ragyogó gyémánt. A háta mögött lévő telihold a kimeríthetetlen boldogság teljességére utal.



és a 22. elnézést kérek attól akit ez zavar, de ha ez lett a neve akkor legyen róla  is kép:) itt éppen "megvilágosodik" a dombtetőn:)


2 megjegyzés: