2012. jún. 23.

görögdinnye aktuális

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa és méregteleníti a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, de
 nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.

A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre.



Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.
A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

Enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdesz majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

Ha nehezen emészthető ételt ettél, fogyassz utána egy kis görögdinnyét. Először nagyon telítettnek érzed majd magad a magas víztartalom miatt, de ez nem tart sokáig. A víz gyorsan áthalad a gyomrodon, és megkönnyebbülsz. Az emésztés ezután következő folyamatait is segíti, például a belek tisztításával.



Hozzáteszem halkan, nekem sikerült tegnap "hülyére" ennem magam belőle és a hatása egy gyorsan múló, de hatásos hasmenés lett. Szóval béltisztítás hajrá :P



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése