2012. jan. 4.

Ghee készítése házilag

eredeti cikk:
http://nikiayurveda.blogspot.com/2011/09/ghi-keszitese.html




Ghí készítése
A Ghí indiai tradicionális étel, az ayurvédikus konyha egyik legmeghatározóbb alapanyaga, de egyben sok ayurvédikus orvosság egyik összetevője, sőt Pancsakarma terápia előtt kifejezetten Ghí diétát javasolnak a szakemberek.







Tehén tejből köpült vajból készül. Eredetileg a Ghí készítésére azért volt szükség, hogy a helyi klímában hosszabb ideig tudják tárolni, mint a hamarabb megromlandó vajat. A Ghíből elkészítése során minden olyan romlandó komponens eltávozik, ami a vajban megtalálható.
Mára sokat veszített népszerűségéből magas zsírtartalma miatt, holott a közhiedelemmel ellentétben a természetes állati zsír nélkülözhetetlen az emberi szervezetből. Nem attól fogunk fogyni, ha koplalunk, hanem ha tudatosan étkezünk.
Életünkben a fizikai és mentális stressz hatására úgynevezett levegő buborékocskák alakulnak ki a szervezetben, ezt az Ayurvéda nyelvén VATA túltengésnek nevezzük. Erre a legjobb módszer a külső-belső olajozás.
Az étkezés terén a Ghí fogyasztása egy nagyon egyszerű, de hatékony mód arra, hogy csökkentsük a szervezetünkben felhalmozódott VATA-t. A Ghí fogyasztása egyben az emésztést is felgyorsítja, salaktalanító hatása segít megszabadulnunk a felesleges kilóktól.
Hűtés nélkül 6 hónapig, hűtéssel akár 1 évig is eláll.

Hogyan készül?

1/2-2kg sózatlan vaj

Vágd fel a vajat nagyobb darabokra és közepes lángon olvaszd fel egy nagyobb, vastag aljú edényben. Közben kevergesd, nehogy megbarnuljon és egyenletesen olvadjon fel a vaj. Folyamatos kevergetés közben forrald fel az olvadt vajat. Amikor felhabosodott vedd le a lángot a legalacsonyabbra. Ne fedd le, úgy forrald addig, amíg a darabos részek az aljára nem ülnek, egy vékony kéreg nem képződik a tetején és a Ghí átlátszó és arany színű lesz.

Fölözd le egy szitával és tedd félre egy edénykébe.

Kapcsold le a gázt és egy merőkanállal meregesd le a Ghí-t úgy, hogy ne kavard fel az aljára rakódott darabkákat. Szűrd át az így kapott Ghí-t egy papírszalvétával kibélelt szűrőn. Csak addig folytasd a meregetést, amíg nem kavarodik fel a Ghí alja! A szűrés után hagyd kihűlni és lehetőleg egy fedővel rendelkező tárolóedényt használj a Ghí tárolására.

A maradék "föle" és "darabos" Ghí-t összekeverve levesek, zöldségek elkészítésére, illetve szendvicsre kenve 3-4 napig felhasználhatod. A maradékot mindenképpen hűtőben tárold, és 3-4 nap után ne használd fel!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése