2010. nov. 16.

Mudrák -jó közérzetre,belső erőre, elengedés ( szerelmi)

Jó közérzet mudra

Előkészítés: Érintsük egymáshoz a tenyerünket és kulcsoljuk össze az ujjakat, de ne hajlítsuk be őket. Majd dörzsöljük össze az ujjakat, illetve az ujjak oldalát, fel le mozgatva őket.
Mudra:  Tegyük össze a tenyerünket, kulcsoljuk az ujjakat. Helyezzük a bal hüvelykujjat a jobb fölé, kezeinket tartsuk a szívcsakra magasságában, és érezzük az ujjak összeérő oldalát.
Légzés: A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket, lassan, ritmusosan és finoman. Hosszabbítsuk meg kissé a be- és kilégzés közötti szüneteket. Néhány levegővétel után csúsztassuk le az ujjakat az egyik ujj mentén és tegyük a jobb hüvelykujjat a bal fölé. Pár percig még tartsuk úgy a kezünket.

Templom mudra   ( A belső erő helyének mudrája )

Előkészítés: Engendjük le a karunkat és rázogassuk lazán a kezünket.
Mudra:  Illesszük össze a két kéz középső, gyűrűs és kisujját. A hüvelykujjakat illesszük a mutatóujjhoz, amelyet hajlítsunk be derékszögben. A kéz és a hüvelykujjak belső éle érjen össze. Két hüvelykujjunkkal körülbelül 30 másodpercig masszírozzuk a szegycsontot. Majd tartsuk ki a mudrát a szegycsont előtt. Az alkar legyen vízszintes.
Légzés: A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket, lassan, ritmusosan és finoman. Hosszabbítsuk meg kissé a be- és kilégzés közötti szüneteket. Koncentráljunk a szívcsakrára.
Imagináció: Hunyjuk be a szemünket és kezdjük el megteremteni a belső erőhelyünket. A föld elem (kövek, sziklák), a víz (források, kutak, medencék), a tűz ( gyertyák, tűzrakó helyek), a levegő (magas, boltíves helyiségek) nagy szerepet játszanak benne, ahogy az isten szobra vagy más szimbóluma is. Ha gondolatban berendeztük erőnk helyét, üljünk le és először mondjuk köszönetet mindenért, amink van, amik vagyunk, és amit tehetünk. Ezután mondjuk el kéréseinket és merüljünk el a csendben légzésünk figyelésével.

Az elengedés mudrája         (szerelmi bánat elleni mudra)

Előkészítés: Masszírozzuk át a két mutatóujjunkkal az orrtövet.
Mudra:  Tartsuk úgy a kezünket, hogy a mutatóujjak a jobb és bal oldalon is az orrtőhöz simuljanak, a középső ujjak érintsék a homlokot és a hüvelykujjak az állat.
Légzés: A mudra gyakorlása közben lélegezzünk mélyeket, lassan, ritmusosan és finoman. Hosszabbítsuk meg kissé a be- és kilégzés közötti szüneteket. Az első tizenkét légzés legyen valamivel mélyebb, majd újra normál légzéssel folytassuk. Koncentráljunk a homlokcsakrára.
Imagináció: Képzeletben fessünk egy nagy nyolcast a talajra. Üljünk bele az egyik felébe, korábbi partnerünk pedig a másikba. Most sok-sok színes szalagot láthatunk, amelyek ehhez az emberhez kötnek bennünket. Nevezzük el a szalagokat pozitív és negatív fogalmakkal (szerelem, bizalom, hűtlenség, árulás....) és minden egyes légzéssel vágjunk el egy szalagot. Ha minden szalagot elvágtunk, engedjük, hogy a velünk szemben ülő barátságban elmenjen. Mi is elhagyjuk a nyolcast és elmegyünk egy szép helyre, ahol jól érezzük magunkat, és másokkal találkozunk. 7 napon keresztül csináljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése