2011. máj. 25.

csípőízület

A csípőízület középhelyzetét és az ezt fenntartó izmok egyensúlyát is a medence megfelelő dőlésszöge határozza meg. A medence élettani dőlésszöge felnötteknél 55-60 fok. A medence megfelelő dőlésszögét és stabilitását nyílirányban a törzs hajlító és feszítő izmainak, valamint a csípő hajlító s feszítő izmainak együttműködése biztosítja. Harmonikus együttműködésük esetén a kívánt középhelyzetben, stabilan tartják a medencét.
A csípőízület viszi át a felső testfél súlyát az alsó végtagokra. Jellemzője a nagyfokú mozgékonyság és a nagyfokú stabilitás. Ennek a kettős funkciónak csak az anatómiailag tökéletes csipőízület tud megfelelni.

Fő mozgásirányok: 
  •  fexio-extensio (hajlítás-nyújtás)
  •  abductio- adductio (távolítás-közelítés)
  •  kirotatio- berotatio (kifordítás-befordítás)
„Mindenem fáj!”
A hosszú időszakon keresztüli ülés vagy állás, olyan egyoldalú munkával társítva, amely a legtöbb irodai munkahelyet, autóvezetést és még sok egyéb tevékenységet jellemez, gyorsan megbontja a medence körüli izmok működésének a szimmetriáját. A medence ennek következtében nem képes fenntartani a szemből nézve vízszintes helyzetét, és a megfelelő szögű helyzetét oldalnézetből. A medence elmozdul a test vonalbeállításból, és ez láncreakciót indít el minden irányba.
Fölül a csigolyák, váll, könyök, csukló és az ujjak kényszerülnek a vonalbeállítástól eltérő működésre.
Lent a csípőízület, térd, boka, a lábujjak hasonlóképpen képtelenek a helyes mozgástartományban mozogni. A következmény csontok elfordulása, dörzsölődése és kopása. Ezért mondják sokan, hogy „mindenem fáj!”.
„Rövid láb szindróma”
Sokan azt érzik, hogy az egyik lábuk rövidebb a másiknál. Ezt az érzést hívják „rövid láb szindrómának”. Valójában az történik ilyenkor, hogy a medence körüli nagy izomcsoportok nem működnek szimmetrikusan. Abban az esetben, ha egy vagy több izomcsoport erősebb, vagy feszesebb, és kevésbé nyúlékony az egyik oldalon, mint a másikon, akkor az egész medence elfordul, és veszít a többirányú működési képességéből.

 forrás: Gyógytorna, gyógytestnevelés

mind női órán,mind gerincórán nagyon sokat foglalkozunk a csípő ,medence helyes tartásával, erősítésével és lazításával. Szimbólikus jelentése: az előrelépés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése